A rák genetikai eredetű, de ritkán öröklött betegség

A rák genetikai eredetű betegség. E megállapítást sokan - helytelenül - úgy értelmezik, hogy a genetikai háttér minden esetben öröklöttséget jelent, holott ez nem így van: a daganatos betegségeknek csak egy kisebb hányadában bizonyított az örökölhetőség. De akkor hogyan lehet genetikai eredetről beszélni?

Prof. dr. Tímár József,  a Semmelweis Egyetem II. számú Patológiai Intézetének igazgatója a Rákgyógyítás.hu portálnak ezt  úgy magyarázta: a rák genetikai eredete azt jelenti, hogy a normál sejtek génjeiben az életünk során bennünket ért hatások következtében - tehát nem, illetve kisebb arányban "eleve elrendelten" - hibák, mutációk keletkeznek. E mutációk következtében ugyan sokszor életképtelen sejtek jönnek létre, vagy az immunrendszer felismeri és elpusztítja a hibás sejteket, viszont, ha elég nagy számban keletkeznek génhibák (például az életkor, az életmód, a káros szenvedélyekkel a szervezetbe jutó méreganyagok, a környezeti károsító tényezők, a stressz vagy valamilyen rákkeltő fertőzés miatt), akkor előbb-utóbb életképes rosszindulatú - tehát szétterjedni képes - sejthalmazok is létrejönnek.

A ráksejtek működése különbözik az egészséges sejtektől, például mert a génhibák következtében sosem áll le az "osztódj" parancs bennük, ezért korlátlanná válik a sejtek szaporodása, burjánzása. A molekuláris genetika célkitűzése a génmutációk azonosítása: egyre több genetikai hibát feltárnak, s egyre több célzott terápiás gyógyszer áll rendelkezésre ennek kihasználására.

Forrás: rakgyogyitas.hu

Legfrissebb anyagaink

  • Új irányelvek a rákgyógyításban Molekuláris korszak Tovább
  • Hogyan segítsünk a rákbetegnek? Tovább
  • Lázár-effektus Így is nevezik, ha valakit már szinte a halálból hozunk vissza   Tovább
  • Új molekuláris diagnosztikai teszt tüdőrákban Tovább
  • Milano oda-vissza Olasz beteg mutációját azonosítottuk   Tovább
  • Úton a tüdőrákok oki terápiái feléDr. Peták István előadása
    Részletek