A közeljövő rákgyógyszereinek klinikai vizsgálatai

A világon jelenleg 300-nál is több olyan klinikai próba zajlik, amelyek a célzott daganatterápiás szerek hatékonyságát vizsgálják, így a közeljövőben ugrásszerű növekedésnek indul majd a forgalomba kerülő új gyógyszerek száma.

A modern orvostudományon belül jelenleg az onkológia a legforrongóbb terület. Rengeteg új fejlesztés zajlik, így a közeljövőben egymást fogják követni az újabb és újabb gyógyszerek. Ezek a készítmények - a hagyományos kemoterápiás szerekkel ellentétben - már kizárólag a daganatsejtekre céloznak, leállítva azokat az üzeneteket, amelyek további osztódásra és növekedésre késztetik a tumorsejteket.

Munkatársaink folyamatosan követik a legújabb klinikai vizsgálatok eredményeit, így azonnal értesülünk arról, ha egy-egy újabb gyógyszer hatékonynak mutatkozik valamely ráktípus kezelésében. Ez nem azt jelenti, hogy ezek a hatóanyagok már elérhetőek - hiszen klinikai vizsgálatokról van szó - azt azonban igen, hogy a közelebbi vagy távolabbi jövőben vélhetően már elérhetőek lesznek. Jelen pillanatban 360 olyan klinikai vizsgálat zajlik a világon, amelyben a célzottan ható rákellenes szerek hatékonyságát tesztelik: a kutatók 180 ilyen vegyületet elemeznek, és ezek közül több már a harmadik fázisban, vagyis a tesztelés legutolsó szakaszában tart.

Előfordulhat az is, hogy egy célzott gyógyszer - amely az Ön daganatára is képes lenne hatni - már forgalomban van, de a szert még nem törzskönyvezték annál a ráktípusnál, amely éppen Önnél van jelen. Ebben az esetben mindössze hónapok kérdése lehet, hogy a szükséges gyógyszer az Ön számára is elérhetővé váljon, így ebben az esetben sem kell feladnia a tünetmentesség elérésének reményét!

Üzenetünk általánosságban is az, hogy semmiképpen ne adja fel a rákbetegséggel vívott küzdelmet! Egyáltalán nem biztos, hogy arra a hatóanyagra, amely Önnél hatékonynak bizonyulna, hosszú éveket kell várnia. Vegyük például a következő esetet: ha Önnek olyan daganata van, ahol az ötéves túlélés esélye a 60-70%-ot is eléri, akkor egyáltalán nem felesleges abban reménykednie, hogy ebben az időszakban már törzskönyvezetté válik az Ön számára hatékony szer. 

Legfrissebb anyagaink

  • Új irányelvek a rákgyógyításban Molekuláris korszak Tovább
  • Hogyan segítsünk a rákbetegnek? Tovább
  • Lázár-effektus Így is nevezik, ha valakit már szinte a halálból hozunk vissza   Tovább
  • Új molekuláris diagnosztikai teszt tüdőrákban Tovább
  • Milano oda-vissza Olasz beteg mutációját azonosítottuk   Tovább
  • Úton a tüdőrákok oki terápiái feléDr. Peták István előadása
    Részletek