Fulladás helyett jó életminőséget adott a célzott kezelés

Egy 78 éves tüdőrákos hölgy példája ugyancsak azt mutatja, hogy nem szabad lemondanunk azokról sem, akiknek egyébként talán már csak hónapjai lennének hátra. A beteg hetente járt a kórházba azért, hogy lecsapolják a mellkasában felgyülemlett folyadékot, amely fulladással fenyegette. Most azonban mindennek nyoma sincs.

"A legutóbbi, szintén sikeresen kezelt betegünk egy 78 éves tüdőrákos hölgy, akinek korábban hetente kellett a kórházba járnia azért, hogy lecsapolják nála a mellkasában felgyülemlett folyadékot. A hölgy napról napra egyre rosszabbul lett, és csak ezzel a módszerrel lehetett elérni, hogy ne fulladjon meg: a folyamatosan újratermelődő mellkasi folyadék miatt gyakran már csak alig kapott levegőt. A hölgyet ugyan így is sikerült életben tartani, de megmondták neki, hogy ilyen idős korban már nem kaphat kemoterápiát. Ez ugyanis csak rontott volna az állapotán" - mondja dr. Peták István.

"Végül a fia - aki foglalkozását tekintve tűzoltó -jött el a rendelőnkbe azzal a kéréssel, hogy végezzük el anyjánál azt a molekuláris diagnosztikai vizsgálatot, amellyel eldönthető, hogy a hölgy daganata alkalmas lenne-e a célzott kezelésre. Kiderült, hogy jelen van nála az a mutáció, amely lehetővé teszi a tirozin-kináz nevű enzimet gátló kezelés alkalmazását. A gyógyszerszedés megkezdése óta a hölgy teljesen jól van, összezsugorodott nála a daganat, és megszűnt a légzést akadályozó mellkasi folyadék képződése is. Nem kell tehát hetente a kórházba járnia annak érdekében, hogy tüneti kezelésként leszívják nála ezt a folyadékot" - mondja a kutatóorvos.

A beteg tehát egyelőre jól van, a már bizonyítottan hatékony kezelést azonban egyelőre nem az OEP, hanem a célzott terápiás szert gyártó gyógyszercég finanszírozza. Ez azonban nem folytatható bármeddig, hiszen a gyógyszerből naponta egyet kell bevenni. "A gyógyszer a jövőben elsővonalban válhat támogatottá, addig pedig azt szeretnénk elérni, hogy minden hasonló betegünknél pozitív elbírálásban részesülhessen az OEP-hez benyújtott egyedi méltányossági kérelem" - mondta dr. Peták István.

Ez a beteg ugyancsak jó példát jelent a Lázár-effektusként is ismert jelenségre, vagyis amikor már nagyon rossz állapotban van a páciens, de a gyógyszerszedést követően drámai javulás érhető el nála. "Ezek az esetek kivételt jelentenek az alól az általános elfogadott szabály alól, hogy a végstádiumban vagy annak közelében járó idős betegeknek már nem szabad gyógyszeres kezelést - vagyis kemoterápiát - adnunk. A célzott szerek csak enyhe mellékhatásokkal rendelkeznek, amelyek bizonyítottan nem károsítják azokat az életfunkciókat, amelyek a jó életminőséghez szükségesek. Ráadásul gyorsan hatnak, így ha alkalmazható a szer, akkor a legjobb dolog történik: kevés mellékhatással igen gyorsan kezd majd javulni a beteg állapota" - hangsúlyozta a kutatóorvos.

Legfrissebb anyagaink

  • Új irányelvek a rákgyógyításban Molekuláris korszak Tovább
  • Hogyan segítsünk a rákbetegnek? Tovább
  • Lázár-effektus Így is nevezik, ha valakit már szinte a halálból hozunk vissza   Tovább
  • Új molekuláris diagnosztikai teszt tüdőrákban Tovább
  • Milano oda-vissza Olasz beteg mutációját azonosítottuk   Tovább
  • Úton a tüdőrákok oki terápiái feléDr. Peták István előadása
    Részletek